Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

fredag 7. desember 2012

Drivhuset

Ja, jeg skriver litt mer om det drivhuset like godt først som sist. Vi fikk drivhuset høsten 2009. Det er et Janssens drivhus, modellen heter Helios. Grunnflaten er litt over 14 kvadratmeter. Vi brukte endel tid på å undersøke mulige drivhustyper på forhånd. Vi besøkte flere hagevenner med drivhus for å se hvordan de hadde gjort det. Hos en kollega av meg skjønte vi at vi hadde funnet det vi leita etter.

Denne modellen (Helios, altså) er ganske kraftig, og virker veldig solid. Mange drivhusmodeller fremstår som ganske "pinglete" hvis det går an å bruke et sånt uttrykk (ja, det går an). Helios nokså kraftig bygd (akkurat som byggherren) og har i tillegg gesimshøyde på to meter. Det gir en veldig romslig følelse i forhold til grunnflaten. Og så spiller det selvsagt en rolle at det kan leveres i ulike farger (grønt for oss), og med sånn viktoriansk pynt på mønet. Den pynten er faktisk bare noen plastfigurer som er satt inn i en aluminiumsprofil.


Vi bestemte oss for å ta drivhusbyggingen i rolig tempo. Derfor gjorde vi klar fundamentet, gulvet og plattingen utenfor allerede før drivhusdelene ankom heimen. Vi gravde ut et hull, ikke så veldig dypt, og murte en liten ringmur. Ringmuren er bare et skift med U-blokker som er armert og støpt. Vi bruker vanlig belegningsstein både inni og utenfor drivhuset. Det er helt suverent å drive å bygge og ordne med aluminiumsprofiler og glass når man har et skikkelig underlag å stå på. Det kan vi anbefale. Det sorte røret i bakkant er et drensrør til å føre fram vann og strøm.


Bygget begynner å ta form. Bunnrammen er støpt fast i fundamentet, så drivhuset går ikke noe sted selv om det skulle komme ei vindkule. Her kan man også se at gesimshøyden er ganske høy. (OK, man kan vel ikke se det direkte, men ved å sammenligne med gardintrappa så får man en ide).


Byggherren sier seg fornøyd med progresjonen... Vi kunne velge mellom to eller tre typer glass eller kanalplastplater til tak og vegger. Vi valgte fire millimeter energiglass. Kanalplast gir vel den beste isolasjonen, og mange velger det av den grunnen. Vi lot imidlertid forfengeligheten få det siste ordet, og valgte derfor glass, altså mest av estetiske hensyn. Det kunne sikkert vært en løsning om vi hadde valgt kanalplast i taket og glass i veggene. Da ville man fått litt bedre isolasjon, og litt bedre solskjerming på sommeren (det trengs).


Sånn så det ut sommeren 2010. Vi vurderte aldri å dyrke rett i jorda i drivhuset. Det er to grunner til det. For det første hadde vi ikke noe lyst på jobben med å skifte jord etterhvert som jorden blir utarmet. Og for det andre så ønsket vi helt fra starten å kunne bruke drivhuset som utestue utenom dyrkingssesongen. Vi er enig med oss selv at det var et riktig valg. Vi sitter i drivhuset fra tidlig vår til sen høst, en real utvidelse av utesesongen. Vel, nok om drivhuset i denne omgangen; mer kommer plutselig!

5 kommentarer:

 1. ÅÅ vilket fint växthus. Förstår att din dröm blev sann.
  Ha en underbar helg!!

  SvarSlett
 2. Fantastiskt växthus!! Vilken dröm!
  Ha det gott.

  SvarSlett
 3. Vilket fint växthus och visst är det underbart när drömmar slår in.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvarSlett
 4. Det var ju verkligen en fin dröm som gick i uppfyllelse
  Ha en fin vecka
  Önskar Meta

  SvarSlett
 5. Tusen takk for alle hyggelige kommentarer!

  SvarSlett