Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

mandag 10. desember 2012

Et glass plommegin? -Ja, takk!

Jaså, du har lyst på et glass?

Tja, det skjer jo ikke noe som helst ute i hagen for tida, så da skriver jeg om noe annet. Man prøver å komme seg ut på tur en gang i blant, og nå skal jeg fortelle om (resultatet av) et par søndagsturer i september.

Dene ene turen gikk til Tjønneberget på Hvasser. Det er et militært anlegg som er nedgradert og gjort tilgjengelig for publikum. Det er riktig fint der ute, og det kan absolutt anbefales som turmål en søndag.

Der ute er det mye slåpebær. Fruen og jeg kravlet rundt i steinura og plukket møysommelig sammen en halvkilo bær. Kjennere av slåpe vil vite at de helst skal ha en frostnatt før de er brukandes til noe. Problemet er bare at hvis du venter så lenge så risikerer du at fugler spiser opp alt sammen. Trikset er da å plukke dem så snart de er modne (og det er vel sånn midt i september) og legge dem et par dager i fryseren før man går videre med behandlingen.

Søndagen etter var fruen og jeg på tur på Skoppum (ja, jeg vet, men det går faktisk fint av å gå på tur på Skoppum). Vi besteg en av toppene i Horten kommune, Skottås. Er det 115 m o h, eller husker jeg feil? Vel, på vei ned til bilen igjen (under nedstigningen på vei tilbake til base camp, altså..) kom vi forbi noe som vi tolket som å være et lite nedlagt og fralyttet småbruk, med frukttrær i hagen, og hull i gjerdet. Vi er ikke mer lovlydige enn at vi snek oss inn i hagen og håndslanget en god del plommer. Vi hadde med soppkurv, men siden soppfangsten var fraværende synes vi ikke det var mer enn rett og rimelig at vi fyllte kurven med plommer.

Slåpe og plommer er vel egnet som grunnlag for å lage slåpegin og plommegin. Det har jeg lest skal være populært f eks i England. Der bruker de vel helst en type villplommer som heter damson eller damson plum på engelsk. Det har ikke jeg funnet her hos oss (ikke en gang på Skoppum), så vi bruker vanlige plommer. Men søk opp damson gin og/eller sloe gin på Wikipedia, så kan du lese hvordan man gjør det.Vi tar en halv kilo bær og 120 g sukker på et Norgesglass og heller over en halvliter gin. Så er det bare å sette glassene i kjellerboden, huske å vende dem hver dag de første par tre dagene, og ellers glede seg til jul. De skal nemlig stå sånn i tre måneder.Resultatet blir blir lekker gyldent for plommeginen, og like lekker lilla for slåpeginen. Det hele siles, gjennom et kaffefilter hvis du er svært nøye på det og er tålmodig, gjennom et klede hvis du har det litt mer travelt, eller bare gjennom en sil hvis du ikke gidder å vente. Flott blir det uansett, også er de gode på smak! Det smaker ordentlig av plomme, og friskt og godt av slåpe. Anbefales!

Hvis du lurer på hvorfor det er bambusbakgrunn på bloggen, så følg med her!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar