Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

torsdag 20. desember 2012

Likør og snaps på juleverksted

Fruen og jeg har hatt et lite juleverksted her hjemme på kjøkkenet. Jeg har jo omtalt vår hjemmelagede plommegin og slåpegin tidligere. Ved nærmere ettersyn viste det seg at vi hadde flere drikkelige saker på gang i kjelleren. Der fant vi slåpesnaps, nypesnaps, havtornsnaps, svarthyllbærsnaps, svarthyllbærlikør, havtornlikør og slåpelikør.

Et utvalg snaps og likør
Dette er ymse bær (og nyper) som har ligget på sprit siden tidlig oktober fram til nå. Alt er nå silt fra de respektive bærene og tappet på flasker. Og prøvesmakt, må jeg legge til. Så nå sitter jeg nokså fornøyd og glad og skriver disse linjene i bloggen. Julemusikken står på, og alle er glade.

La meg knytte noen kommentarer til de enkelte ingrediensene som inngår i dagens juleverksted. Slåpebær vil som den oppmerksomme leser av bloggen ha fått med seg er plukket på Hvasser. Disse bærene har vi altså laget både slåpegin og slåpelikør av. Alle likørene er laget omtrent på samme måten. Vi fyller glasset (typisk et syltetøyglass) med bær, fyller etter med sukker (omtrent så mye det er plass til uten å riste på glasset) og fyller glasset med brennevin til slutt. Det beste for å trekke smak ut av bær og frukt skal visstnok være 60% brennevin, men vi har for det meste holdt oss til 40%. Det funker det også.

Snapsene er laget med bare bær og brennevin, uten tilsatt sukker. Vi laget altså snaps av nyper, svarthyllbær og havtorn. Jeg kaller det havtorn fordi de er plukket i Danmark (Nord-Jylland) hvor de vokser villt. Fruen og en av fruens gode venninner stod for innsankingen av havtornbær. Det er en jobb som har sine sider, siden buskene er fulle av torner (framgår av navnet) og bærene sitter svært godt fast på busken. På norsk heter busken tindved (Hippophae rhamnoides) (hva er dette, hører jeg dere spørre, har han begynt med latinske navn også, nå..). Svarthyllbærene er også plukket i Danmark. Der plukket vi også tidligere i høst svarthyllblomster som vi laget saft av. Det ble kjempegodt! Vi har ingenting igjen.

Den beste; slåpelikør

Så, smakte det noe godt? Jeg må være så ærlig å si at snapsvariantene nok passer best for spesiellt interesserte. Det å blande sin egen snaps basert på forskjellige urter og kryddere er jo en egen hobby. Vi hadde lyst til å prøve noen forskjellige varianter, for å se om det var noe godt. Og det var det altså, men litt spesiellt, var det.

Likørene derimot, var helt suverene. Og den aller beste var slåpelikøren. Frisk fin smak, og lekker farge. Tror nesten jeg må dobbeltsjekke at det var den beste. Tror nok det, ja.

2 kommentarer:

  1. Så flinke dere er :-) Vi har laget rabarbrasnaps i år, men selv om det smaker godt er det sterkt! Er nok lurt som du skriver å bruke 40% i steden for 60%. Tinved er nydelig å spise fersk også syntes jeg....bare litt sur! Men smaken er god.
    Skjønner vi må finne oss et slåpetorn sted :-)

    SvarSlett
  2. Takk for hyggelig kommentar, Kenneth. Ja, slåpetorn er nok den beste av de vi har laget til nå. Slåpe vokser jo langs hele kysten av Oslofjorden, på grus og steingrunn. Svigermor var innom her med et par varianter også. En slåpe, og en med malurt. Malurt er jo skumle saker, men hun hadde blandet den med akevitt, og det ble riktig godt. Fortsatt god jul til dere!

    SvarSlett