Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

tirsdag 1. januar 2013

Claus Dalby fanger tidsånden med sin siste bok Vis mig dit drivhus

Foto fra forlaget
Den kjente skribenten, programlederen og hagepersonligheten Claus Dalby fanger i sin siste bok Vis mig dit drivhus (Klematis Forlag 2012) en stor trend blant hageinteresserte, nemlig ønsket om å ha sitt eget drivhus i hagen.
Claus Dalby har en stor produksjon av hagebøker og fjernsynsprogrammer om hagebruk bak seg, til tross for at hans hageinteresse for alvor ble vekket så sent som midt på 1990-tallet. I vårt ringe hagebibliotek er han blant annet representert med Drivhusdrømme (Klematis Forlag 2007), en bok som har vært til stor inspirasjon for vårt virke i hagen.
I år har han altså begått en ny bok om drivhus. Man kan kanskje se den nye boka som en oppfølger til Drivhusdrømme, men den er mye mer enn det. Forfatteren skriver selv om Drivhusdrømme at «Mit held var dengang, at bogen var med til at skubbe til et tog, der så småt var i gang». Vel, det toget går nå for full spiker i hageverden. Ikke bare i Danmark, men også i Norge og Sverige, viser det seg i den nye boka. Og det er ikke de gamle slitne aluminiumsdrivhusene fra byggevarebutikken det dreier seg om. Nei, nå skal det være drivhus med en helt personlig utforming, gjerne laget i tre. Der hvor Drivhusdrømme inneholdt mange eksempler på flotte variantene av aluminiumsdrivhus, er den nye boka i mye større grad viet det personlig utformede drivhuset. Gjerne bygget av gamle vinduer, som etter hvert har blitt svært så kostbare i anskaffelse. Enten det, eller ganske gedigne varianter i eget design eller formgitt av profesjonelle. Stilen er gjerne nostalgisk, med klare linjer tilbake til tidligere tiders forseggjorte drivhus. Det er få eksempler på hypermoderne varianter, og i de fleste tilfellene ser det ut som om drivhuset alltid har ligget der det ligger.
At dette er en forholdsvis ny trend vises best ved at en stor del av drivhusene som er med i boka er nybygget, fra de par tre siste årene, og noen ganger ikke en gang ferdig. Claus Dalby mener også å se en endring i hvordan drivhusene omtales. Flere bruker betegnelser som veksthus eller orangeri heller enn det noe mer trauste drivhus. Snobbete? Tja, kanskje det?
Det er da heller ikke dyrking av tomater og agurker til egen husholdning som er den primære drivkraften bak anskaffelsen. Nei, her snakker vi ordentlig selvrealisering. Kjennere av Abraham Maslows behovshierarki kjenner igjen selvrealisering som det øverste behovet i et hierarki som begynner med langt enklere og mer basale behov som behovet for sikkerhet, husly og tilgang på mat og klær. Drivhustrenden blant hagegale må altså på denne bakgrunnen kunne karakteriseres som et overskuddsfenomen.
Selvsagt brukes drivhuset til dyrking også, og filosofien bak det som dyrkes har ofte både et estetisk og et etisk aspekt. Som det står om et av parene som presenteres i boka: «De udnytter drivhuset til for eksempel chilier, tomater, citroner, oliven og agaver, og de har en klokkeranke og en vin under taget». Og jeg tror ikke jeg gjetter mye feil hvis jeg antar at det meste som dyrkes er økologisk.
Det viktigste bruksområdet for drivhusene nå tidlig på 2000-tallet er altså ikke nytte, men hygge og rekreasjon. Claus Dalby skriver «Tidligere var det de færreste, der overhovedet fik den tanke, at man også kunne bruke drivhuset til at sidde å hygge seg i, drikke en kop kaffe eller læse en bog». Det kan vi utmerket godt tenke oss nå for tiden, og vi innreder drivhuset deretter, med fast gulv (ikke åpne dyrkingsbed som før i tiden), innlagt strøm og vann, og rikelig med plass både til møbler og til dyrking (i potter og kar, med avanserte vanningsanlegg). Der hvor man tidligere klarte seg med et enkelt drivhus på 6-8 kvm drar de fleste nå til med noe større. Rådet fra Claus Dalby å bygge så stort som man har anledning til.
Forfatteren virker utrettelig i sitt arbeid med å besøke hageinteresserte i hele Norden. Og boka blir dermed også en svært grundig dokumentasjon av denne trenden. Claus Dalby har prestert et praktverk på over fem hundre sider, hvor han presenterer sine egne drivhus og ett hundre og tyve andre. Og menneskene står like mye i fokus som drivhusene. Ved å beskrive byggeprosesser i detaljer, gir han leseren et godt innblikk i hvordan byggherrene har tenkt, og i ulike framgangsmåter og konstruksjonsvarianter. Ofte inkluderes også nettadresser, til byggherrene og til ulike leverandører av materialer og utstyr. Dette er interessant forbrukeropplysning. Denne usedvanlige grundigheten sammen med presentasjonen av alle menneskene gir boka en helt egen dimensjon. I tillegg til dette kommer at Claus Dalby tar flotte bilder, og han tar mange bilder. Bildene er et viktig bidrag både til å beskrive og dokumentere trenden. Det er en skjønn forening av fasadebilder, bilder av interessante detaljer og mer kunstneriske bilder av hagemotiver.
Om du bør skaffe deg denne boka? Ja.

5 kommentarer:

 1. Hei Bjarne.
  Takk for fin omtale av Claus Dalbys nye bok. Jeg er nok en av mange som vurderer å skaffe meg denne. Vet du om den er til salgs i Norge?
  En annen ting. Jeg har også vært litt i villrede ang. om jeg skal kalle det drivhus, veksthus og orangerie, men fant følgende svar.
  Drivhus benyttes hovedsakelig om våren til å drive frem planter fra frø og stiklinger.
  Veksthus inneholder stort sett planter året rundt og har som oftest disse i bed i gulvet.
  Orangerie ble tradisjonelt brukt om bygg hvor citrustrær og frostfølsomme planter ble oppbevart over vinteren. Om sommeren ble disse plantene stort sett flyttet utendørs.
  Disse byggene var stort sett ofte høyere enn vanlige drivhus fordi de skulle huse store busker og trær.

  Altså;funksjonen avgjorde navnet på bygget:
  Drivhus: Stort sett Våren
  Veksthus: Året rundt
  Orangerie: Stort sett vinterlagring.

  Ha en fortsatt fin dag :-)
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tilbakemelding, Stein. Jeg vet at Claus Dalby har vært i Norge for å lansere boken, så da bør den jo være å få kjøpt. Ta en telefon til nærmeste bokhandel og spør om de kan skaffe den. Eller kjøp den rett fra forlaget i Danmark. Det koster litt i porto, men du får boka rett hjem i løpet av et par dager.
   mvh Bjarne

   Slett
 2. Jeg fikk gavekort hos Notabene til jul og gikk freidig inn og ba om boka senest i dag. Men nei de kjente overhode ikke til den nyeste.. Jeg blir jo helt nødt å skaffe den nå etter anmeldelsen din. Godt nytt hage og bloggår forresten. Jeg ser fram til fine innlegg i 2013.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Notabene og de andre kjedene burde jo kjenne sin besøkelsestid her, jeg er sikker på at de ville kunne selge bra med bøker av Claus Dalby og andre fra samme forlag.

   Slett
 3. Boka er super.....jeg fikk den til jul :)

  SvarSlett