Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

fredag 4. januar 2013

Råd og vink mottas med takk

Hva skal vi gjøre med denne delen av hagen?

Vi har en del av hagen som vi ikke riktig vet hva vi skal bruke til. Det er plenen mellom huset og veien, ved hovedadkomsten til huset. Veien er en blindvei uten gjennomfartstrafikk. Sånn som det er nå, fungerer denne plenen nærmest som en avstandsholder til veien. Selve gressmatta, eller for å være ærlig, mosematta, er grei nok. Mose er grønt å se på, og behagelig å gå på. Plenen er rammet inn av en klippet ligusterhekk som vi er veldig fornøyd med. Det står også en fin blodlønn i det ene hjørnet.

Man har vært ute i mildværet og tatt noen bilder. Jeg må si jeg gleder meg til våren og sommeren, det blir temmelig traurige bilder nå når det er snø.

Her, og

Har stått i soveromsvinduet her, da

Her til høyre ser dere hovedtrappa og den omtalte plenen mot vest. Det betyr at det er kveldssol her. Ikke det at vi egentlig trenger noe kveldssolplass, vi har jo overbygget terrasse mot vest.Her ser dere plenen mot øst, biloppstillingsplassen i bakgrunnen.

Denne plenen ligger altså på nordsiden av (det ganske høye) huset. Området måler ca 110kvm, 7 ganger 16 meter innenfor hekken.

Vi tenker oss hagen vår som at den består av flere ulike men ganske tydelig avgrensede rom. Den generelle stilen (stil?) i hagen er ikke minimalistisk, men heller ikke sånn overfyllt hage uten plen som noen har.

Vi lurer altså på hva vi kan bruke dette arealet til. Skal vi gjøre det enkelt og plante et par frukttrær? Plomme, pære og eple står vel på ønskelista. Eller skal vi lage et stort staudebed? Går det an å finne OK stauder som tåler såpass med skygge? Skal vi anlegge et stort peonbed? Enkelte hardføre peoner skulle vel kunne trives her. Hva med et rosebed? Går det an? Eller skal vi ta den helt ut og dra til med grusganger, ymse bed, statuer og full pakke?

Har du noe å melde om dette, så ikke nøl med å skrive i kommentarfeltet rett under her!

God helg til alle!

6 kommentarer:

 1. Her er det uante muligheter! Flott hekk! Jeg tenker gangsti og stort bed. Hosta er en flott staude i utallige varianter og den trives veldig godt i skygge. Dekker jorden godt slik at det blir lite ugress. Kan lett deles og formeres. Jeg laget et år 16 planter av 4 jeg hadde. I deres klimasone vokser de nok fortere også enn de gjør her hos oss. Ellers er løkvekster fine å ha i skygge. Skyggen gjør at blomstringen varer lengre. Det kan og være en fin kombinasjon med hosta da den er litt sen om våren. Når hostaen vokser seg til vil den dekke godt over de avblomstrede løkvekstene. Bronseblad og løkvekster er og en fin kombinasjon. Har et bilde av det på bloggen min. Skal vise litt fra Keukenhof i Holland på bloggen min en av de første dagene. Der kommer det flere bilder av større felt plantet med løkvekster. Både løkvekstene og hostaene vil være et flott syn fra soverommet deres! Lykke til

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for gode tips! Sønnen vår foreslo at vi skulle lage en stor labyrint på området. Vi hadde en labyrint i plenen (klipperen i to forskjellige høyder) midt på 90-tallet. God helg!

   Slett
 2. Hei! Dette må jo bli et drømmeprosjekt - på såpass stor flate ville jeg ikke bare gjort én ting, gjør det dere har mest glede av! Vet ikke hvordan vindforholdene er her, men er det lunt kan enkelt planter trosse litt begrenset sol. Jeg ville vel hatt bærbusker istedet for frukttrær, men vet ikke om modningen krever mer sol enn de timene om kvelden. Vær ihvertfall obs på det når du velger sort. Stauder går ypperlig sammen med frukt/bær - du trenger jo å lokke inn endel insekter :D Kanskje eget bed hvor dere dyrker snittblomster? Helt konkret ville jeg beholdt noen meter åpen plass nærmest trappen (greit for senere bruk, evt framtidige oppgaver som det er praktisk å gjøre nær inngangen). Så ville jeg satt pp en klatrevegg/bue med feks klematis for å markere skille. Siden området sees oftest fra inngangen, kan det funke fint å plante i rader på tvers av synsretning, da vil vekslende blomstring gi et frodig inntrykk, ikke minst hvis sortene gjentas. Har dere urtebed annet sted - hvis ikke kanskje et opphøyd urtebed, men nær en dør sånn at det gir enkel tilgang.

  Skal du plante trær ville jeg tenkt litt langsiktig - feks hvis det senere kan bli aktuelt med et lite drivhus i enden lengst vekk, er jo det greiere uten trær ;-) Så istedet for å spre trærne utover, ville jeg holdt dem innenfor et område.

  Herlig med allverdens muligheter! Er bare du/dere som vet hva dere vil ha mest glede av. Lykket til og godt 2013!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for mange gode innspill, Bille! Jeg tror helt sikkert at flere av dine ideer vil bli realisert (eller, jeg håper i alle fall det). Det blir ikke noe drivhus akkurat der i enden, delvis fordi vi har et drivhus annet sted i hagen, men mest fordi dette er skoleveien til et par hundre unger..

   Slett
 3. Hei, den Liguster-hekken ser fin ut. Vi vurderer å plante en Liguster-hekk for å få skydd mot naboen og veien, men er usikre på hvor godt den skjermer om vinteren. Bor dere i Oslo? Er det i så fall mulig å komme å ta en titt på hekken?

  mvh

  Jørgen

  SvarSlett
 4. Hei Jørgen, og takk for hyggelig kommentar. Litt om liguster; det finnes to vanlige typer, den ene er mer vintergrønn enn den andre (vi har den som er minst vintergrønn) hagesentrene vet forskjell. Begge to skjermer godt mot naboer. Du kan kjøpe hekkeplanter i forskjellige størrelser, større=fortere ferdig hekk, men dyrere. Vi liker liguster, den er takknemlig å ha med å gjøre, men krever litt arbeid. Den må klippes to ganger i året, en gang på forsommeren (før st Hans) og en gang på sensommeren (august september).
  Vi bor i Åsgårdstrand, men du er hjertelig velkommen hvis du er på disse kanter.

  SvarSlett