Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

søndag 3. februar 2013

Kjøkkenhagen sommeren 2012

Hagen er ikke bare til pryd, den er også til nytte. En del av hagen vår er lagt ut som kjøkkenhage, og det har vi stor glede av. Her kommer et lite dykk ned i minneboka fra siste sommer. Som så ofte før er det fruen som har vært fotograf.

Tomater både ute og inne
Det er ikke alltid så lett å bestemme seg for hva vi skal dyrke i kjøkkenhagen. Det blir en avveining mellom hva vi har bruk for, hva vi tror vi vil lykkes med og hva som alltid har vært der.

Vi har noen "faste" planter, det er f eks jordbær, rabarbra og asparges. Rabarbra er et eksempel på en plante som er meget enkel å ha med å gjøre, alle har den, men den blir ikke så mye brukt. Og den tar stor plass. Ved siden av de åpenbare bruksområdene har vi med en viss suksess brukt rabarbra til saft. Det kan anbefales. Jordbærene er innenfor et definert område, og klarer seg selv. Aspargesplantene passes mere på, de har fått skjellsand fra stranda og i det hele tatt pen behandling. Gode er de og.
Asparges
Vi har en god del urter og slike ting, men det er et par planter jeg vil nevne spesielt. Først; se på disse artisjokkene:
Artisjokk
Artisjokker var nytt for oss sist sommer. De skal såes tidlig (vi har allerede sådd årets), og drives i drivhuset (eller i stua). Det er store planter som tar en del plass, men "fruktene" (heter det frukter?) er vidunderlig gode. De kokes og serveres med en eller annen smørbasert saus, gjerne som forrett. Det ble rett og slett en ny favoritt hos oss.

Så prøver vi oss gjerne med noe slags bønner og slike ting. Her ser du en type bønner som vi har fått fra gode venner i Litauen. De står av seg selv og trenger ikke å bli bundet opp.
Bønner som står av seg selv
Ellers er jo grønnkål en sikker vinner. Den har vi glede av hele året, vi kan til og med plukke av den etter en lang vinter. Den er utrolig seiglivet, og sunn!

Grønnkål
Vel, det var en liten tur i kjøkkenhagen. Neste sommer har vi noen planer om å utvide arealet og sette opp kompostbinger (se gjerne tidligere blogginnlegg om dette). Vi tenker å dekke plenen med våte aviser, fylle på en god del ny jord, og sette poteter. Så får vi se hvordan det går.

Ha en utmerket søndag, folkens!

8 kommentarer:

 1. Så lekker og innholdsrik kjøkkenhage! Det er så fint når det er litt (spiselig)blomstring innimellom grønnsakene. Bruker du gressklipp som dekke? Det ser slik ut på bildene.
  Ha en fin uke
  Gerd Ellen

  SvarSlett
 2. Hei Gerd Ellen
  Ja, vi bruker litt gressklipp. Vi har faktisk to klippere, jeg foretrekker bioklipperen som jeg mener er best for plenen. Men det blir klippet litt med opsamler også, til kjøkkenhagen.
  Under jordbærene har vi hatt en viss suksess med kvister som har vært igjennom kompostkværna.
  Fin uke til deg også!

  SvarSlett
 3. Flott kjøkkenhage og drivhus. Artisjokkene var veldig kule:) Sikkert gode også, jeg har aldri smakt. Bønnene som står selv så også smarte ut. Hva brukte du dem til?
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elin, jeg sjekket akkurat med fruen. Hun sier det var erter, ikke bønner (der har du mine plantekunnskaper..) De ble brukt til ertesuppe. Det ser ut som om dere lever det gode liv der oppe i skauen, forresten!

   Slett
 4. Hei!
  Kjempe hyggelig at du ville være med på helgegleder.
  Utrolig fine bilder du viser her. Lengter etter sol og sommer nå.

  Ønsker deg en fin helg!

  SvarSlett
 5. Oj ojoj vad jag längtar efter att få mina bäddar färdiga på kolonin så jag kan odla grönsaker. Får nog lägga på ett kol där i vår.Det ser ju så härligt ut på dina bilder.
  Ha en fin söndag
  Kram Meta

  SvarSlett
 6. Så herlig med spiselige greier i Hagen..det er noe helt spesielt å hente sin egen mat, til å få andaktsfølelse av!!

  SvarSlett