Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

mandag 25. mars 2013

Bulmeurt på Børglum Kloster

Børglum Kloster i nærheten av Løkken er et besøk verdt. Klosteret har en imponerende historie både før og etter reformasjonen. Den historien skal ikke jeg trøtte deg med, den kan du sette deg inn i selv ved å google det eller slå det opp på Wikipedia.


Som alle klostere med respekt for seg selv (og det er all grunn til å tro at Børglum Kloster hadde respekt for seg selv) så hadde/har de en omfattende hagevirksomhet. Men så var det det med årstiden, da. Jeg nøyer meg med å vise noen bilder fra den store urtehagen som de har. Den er litt artig, for den består av en mangfold av ganske små runde urtebed spredt utover i en større hage.


Her kan du se urtehagen, med navneskilt på de ulike urtene. Langs kantene av denne delen av hagen fant vi disse flotte snøklokkene.


Utvalget av urter var naturlig nok omfattende, her vil jeg allikevel gjerne fokusere på en av dem; nemlig Bulmeurt. Og i dette tilfellet trenger du ikke å slå opp i Wikipedia selv. Jeg siterer: "Bulmeurt har vært mye brukt innen medisin helt siden oldtiden, og den ble sett på som en magisk urt som kunne brukes til kjærlighetsmidler, hallusinogene stoffer og som en hemmelig ingrediens i ulike heksesalver. Urten er mye brukt som sovemiddel siden oldtiden og middelalderen siden bulmeurt virker bedøvende. Tyver brukte den til å bedøve høner slik at de ikke våknet når de ble stjålet fra hønsehus i gamle dager. I tillegg ble planten brukt til fisking ved å lage brød av bulmeurten. Brødbitene ble deretter kastet ut i fiskevann og den bedøvete fisken ble plukket. I større doser kunne den også brukes som et våpen for giftmordere."

Det var munkene sine det, tenker jeg.
Det er vel plass til et par bilder som viser litt av hvor grandiost dette klosteret er også. Det er jo et enormt anlegg. Dansk TV2 brukte stedet til å spille inn en julekalender for et par år siden.

Fortsatt god påske!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar