Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

tirsdag 26. mars 2013

Det er ikke helt flatt i Danmark

OK, Danmark er jo ikke noe fjell-land. Men litt småkupert er det. Her på Nordjylland hvor vi holder påske er det for eksempel ganske bratte klitter langs kysten. Det kan du se her fra Lønstrup:


Nordsjøen forsyner seg av metervis med Danmark hvert år, visstnok 1,3 meter i gjennomsnitt, og forsøkene på å stoppe det ser ikke ut til å være særlig effektive. Disse husene helt ute på kanten har ikke nødvendigvis så veldig mange år igjen før de er en del av sin egen strandtomt.


Og se på denne kirken, det er Mårup kirke som når den ble bygget på 1200-tallet lå mange hundre meter fra havet, kanskje så langt som to kilometer. Nå ligger den på kanten av Lønstrup Klint, 50-60 meter over stranden under. Den ble delvis revet bare for et par år siden.


Er det dette de kaller Åpen Kirke?

 
Oi, hvor ble det av veien?
Og der hvor det er en liten ås, der er kan du regne med at det er en vindmølle. De møllene ble stort sett brukt til å male korn på, og enkelte av dem er konvertert til ferieboliger. Ikke denne, dette er Børglum Kloster Mølle.


Både møller (naturligvis) og kirker ligger ofte på sånne små høyder, og fungerer fint som landemerker i terrenget. Det er fint i Danmark, ikke sant?

Fruen og jeg ønsker alle en strålende vakker tirsdag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar