Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

søndag 17. mars 2013

Tomater 2013

Jeg skrev i går om at vi reduserer antallet sorter tomater fra i fjor til i år. Jeg skrøyt til og med på meg flere sorter enn vi hadde. Hvis du teller opp under her, så ser du at vi hadde 16 sorter. Men, det var altså fler enn vi synes vi trenger.

Et utvalg tomater fra 2012

Mens helgefreden senker seg i heimen og snøen faller lett og fin, så skal jeg nå utdype dette litt for deg som leser dette. Her kommer de vurderingene vi gjorde av fjorårets tomatproduksjon. Evalueringsmøtet ble avholdt en høstkveld i drivhuset, og vi oppnådde full enighet om vurderingene.

Rørostomat: Fine, runde, faste , saftige, nam, nam. Det blir 4 planter 2013

Maltatomat: Fine, runde, faste, saftige (men ikke nam nam?) 4 planter 2013

Fått bifftomat: Nei, den var sein og melen. Ikke i 2013

Coeur de Beuf: Kjøttfull, myk, rar konsistens, god til tomatsaus. 2 planter 2013

Gul cherry fra Syrinveien: Store klaser med små gule, veldig gode. 2 planter 2013

Kinesisk villtomat: Bitte små og harde. Ikke i 2013

Conue des Andes: Store, avlange, spisse, myke, saftige, Bjarne liker. 2 planter 2013

Auntie Mabels: Modner seint, avlange plommetomater. 2 planter 2013

Orange Banana: Lukter godt, gode, saftige, modne fra midt i juli. 4 planter 2013

Cherry Sukkerknald: Oransje, søte, tidlige (midt i juli), men sprekker lett. Dexters favoritt, 2 planter 2013

Shimmering Creg: Oransjerøde striper, hjerteformet, god. 4 planter 2013

Black Plum: Brungrønn, fast, ikke i 2013

Plum Green Tiger: Likte vi ikke, ikke i 2013

Cherry Supersweet: Små, røde, søte, fra begynnelsen av august. 2 planter i 2013

Black Brandywine: Super til tomatsaus, 2 planter i 2013

Powers Heirloom: Hvor ble de av, da?

Vi har sådd fler selvfølgelig, men det er dette vi ser for oss at vi skal ha i drivhuset. Jeg tenker det blir fullt nok, jeg.

Vi bruker tomater til å spise rett av busken, på brødskiva, i salater og til tomatsaus. Tomatsaus er en flott måte å bruke tomater på i den perioden hvor det er litt for mange av dem. Da arrangerer vi tomatsausverksted i drivhuset, og plukker tomater, løk, hvitløk, squash, og diverse urter som vi lager saus av. Åsså fryser vi det ned, da vettu! Lurt!

God søndag!

6 kommentarer:

  1. Jeg vil jo si at det er et anseelig antall sorter tomater dere sår, enten det er pluss eller minus et par sorter:) Lykke til!

    SvarSlett
  2. Høres gøy ut med tomatmøte i drivhuset, nytt og stort drivhus til meg står veldig høyt på ønskelisten. Da skal jeg og ha maaaange tomter :D

    SvarSlett
  3. Mari (og Dexter)18. mars 2013 kl. 11:56

    Godt at du tar med Dexters favoritt!

    SvarSlett
  4. Det sies at tomater blir større og friskere hvis man spiller mozart for dem. Kanskje tomatene skal få musikkterapi i år? Mamma sa hun hadde forhåndsinnstilt NRK Klassisk på den nye radioen. Verdt et forsøk? :D

    SvarSlett
    Svar
    1. Mozart, ja. Det er vel bra både for gartnere og planter. Jeg kan i alle fall garantere at tomatene ikke vil bli eksponert for P4...

      Slett
    2. Haha, godt å høre :)

      Slett