Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

mandag 4. mars 2013

Vanningssystem i drivhuset

Vi har et vanningssystem i drivhuset som vi er veldig fornøyd med. Det er nemlig selvregulerende, og det er ikke noe elektronikk involvert.
Hele anlegget består av et antall slike koner bundet sammen med tynne slanger. Den grå dingsen er en trykkreduksjonsventil
Systemet virker ved at det står små keramikk-koner nede i jorda. Keramikken (den lyse koniske delen på bildene) er i utgangspunktet våt. De fylles med vann slik at de er gjennomvåte. Så skrues det på en ventil på toppen av hver kone. Etterhvert som keramikkdelen tørker inn, vil trykkforskjellen sørge for at en ventil åpner seg slik at vann slipper ut (den korte lille slangebiten). Når det blir fuktig nok vil trykkendringen sørge for at ventilen stenger igjen. Vri på den lille brune delen på toppen, og mengden vann som slipper ut reguleres. På den måten kan man bruke systemet både til store bøtter med tomater, og små potter med noe annet. Blir potta altfor stor, kan man sette to koner i samme potta.
Lurt, ikke sant? Jeg gidder normalt ikke å reklamere for noe her på bloggen (før noen eventuellt betaler meg godt for det, he he) men nevner allikevel at du kan få kjøpt dette systemet hos Grønt Fokus.

Dette systemet står på hele sommeren, vi har vel en 30-40 koner, og systemet sørger selv for å vanne mye hvis det er tørt, og mindre hvis det er kaldt. Så vidt jeg har skjønt er det ingen av de ellers avanserte elektronisk styrte vanningsanleggene som klarer det.

Ha en fortsatt god uke!

3 kommentarer:

 1. Kjempesmart Bjarne! Men husker du hvor disse er å få kjøpt? :-D
  Ønsker deg og dine en fortsatt riktig fin dag!
  Stein

  SvarSlett
 2. Utrolig smart system, takk for tipsen :)

  SvarSlett
 3. Dette skal jeg sjekke ut. Virkelig smart og alt arbeid med vanning som en slipper. Takk for tips. Ha det bra! Anne

  SvarSlett