Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

søndag 26. mai 2013

Vi høster asparges

Du sitter inne i finværet og leser hageblogger, ja. Det var hyggelig. Da skal jeg fortelle deg om aspargesene våre.

Asparges er en av de første grønnsakene vi kan høste fra kjøkkenhagen hver vår. Og nå er sesongen igang. De fleste av dere vet sikkert at det tar litt tid (tre-fire år) før aspargesplantene gir et fornuftig utbytte. Her skal du få se bilder av tre planter; først en nyfødt en (nei, ikke nyfødt; den er fra ifjor):


Jeg snakker da om den høye i forgrunnen, den lille grønne bak er noen få år, akkurat som denne:


Og her er et knippe skudd på en plante som er vel etablert (ca ti år, tenker jeg den er):


Vi har aspargesene i en liten del av kjøkkenhagen som (selvsagt) er spesiellt tilpasset dem. Siden asparges egentlig er en strandplante, så liker den både sandjord og et innslag av tang. Og det har den her.

Det heter seg at det skal fire vel etablerte planter til for å fore en voksen person gjennom sesongen. Vi har åtte, så det blir nok bra. Etterhvert som de kommer til skjels år og alder, mener jeg. De varer ikke evig, heller. Så man må stadig fornye. Og sesongen varer fra 17. mai til st. Hans. Etter det skal plantene bare stå å vokse av seg uten at man høster noe mer. Da blir de til store grønne busker som er ganske dekorative. Og de kan bli store, langt over en meter høye.

God søndag!

4 kommentarer:

 1. Asparges skal jeg ha en gang. Den er kjempegod og vakker! Så var det ut å luke igjen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, asparges er en flott og god plante å ha i kjøkkenhagen; anbefales. Lykke til med lukinga!

   Slett
 2. Bjarne ben Türkiyede Küşkonmaz tohumu bulamadım sizde varsa gönder lütfen. göndereceksen adresi verceğim

  SvarSlett
  Svar
  1. Teşekkür ederim, ama biz Norveç'te kuşkonmaz tohum alabilirsiniz. Güzel bir hafta sonu var. (Thanks to google translate...)

   Slett