Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

lørdag 29. juni 2013

En vaskeekte vindmølle

Fruen og jeg oppholder oss fremdeles i Danmark, og her er det mulig å studere vaskeekte vindmøller på nært hold. Bli med en liten tur til Vennebjerg Mølle rett utenfor Lønstrup på Nord-Jylland.


Her er fruen på sykkeltur for å bese den gamle mølla. Vennebjerg Mølle ble drevet kommersiellt fram til 1961. På den tiden skaffet bøndene seg sine egne mindre elektriske møller som de kunne male kornet sitt med hjemme på gården. Da ble mange av de gamle vindmøllene nedlagt.

 
Selve mølla eies idag av et fond, mens det er en venneforening som tar seg av driften. Møllergården er solgt til private, som er i ferd med å åpne en liten kafe i tilknytning til mølla. Mange gamle vindmøller er jo ellers gjort om til sommerhus. Venneforeningen har åpen mølle ti onsdager i sommersesongen, og hvis vinden kommer fra riktig side, så kjører de mølla. Resultatet blir grovmalt hvetemel som de selger.


Nå skal jeg prøve å forklare hvordan en sånn vindmølle fungerer. Mange av dere vet sikkert det fra før, så dere får bare holde ut. Meeen, det er altså slik at de store møllevingene driver en diger aksel som går ned igjennom møllebygningen. Akselen som møllevingene sitter på er horisontal, og akselen inne i bygningen er vertikal. Da må man overføre kraften med en sånn innretning som dette her:


Det største hjulet sitter på akselen med vingene, det mindre hjulet sitter på den vertikale akselen. Kraften "vris" dermed 90 grader. Så fordeles kraften videre fra denne vertikale akselen til tre andre sekundære vertikale aksler som driver hver sin innretning. To av den driver møllesteiner, og den tredje driver et lite renseverk.

 
Hvis du ser nøye etter her, så kan du se møllesteinene nedi der. Kornet has oppi hullet i midten, hvor det blir malt til mel. Disse innretningene står i første etasje i møllebygningen.


Når kornet er malt til mel, havner det her nede, i kjelleren. Her fylles det i sekker.


Det er ganske trangt inni en sånn mølle, så det er ikke så lett å få tatt fornuftige bilder. Jeg håper allikevel du har fått et lite innblikk i hvordan en vindmølle fungerer.

Nå er det hjem for å bake!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar