Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

søndag 11. august 2013

Her er drivhuset vårt

Spesiellt for nye lesere; her kommer et blogginnlegg om drivhuset vårt. Siden 2009 har vi hatt dette drivhuset i hagen, og fruen og jeg er enige om at det er det lureste vi noen gang har ønsket oss.


Fabrikatet er Janssens, og modellen heter Helios. Du kjenner kanskje til at det i de fleste kommuner er greit å sette opp boder, dukkestuer, drivhus og lignende; hvis de er under 15 kvadratmeter. Er de større enn det, er søknadsprossessen langt mer omfattende. Så under 15 er det som gjelder. Heliosdrivhus kommer i moduler, og vårt måler 310X458 cm. Det er 4X6 moduler, og blir tilsammen noe over 14 kvadratmeter.


Det leveres normalt med en enkel dør. Vi valgte dobbel skyvedør, og plasserte den midt på langsiden siden drivhuset ligger sånn til i hagen at det passer best. Hvis du har et drivhus som er fire moduler bredt sånn som oss, så kan du ha doble skyvedører på kortveggen også. Også har vi sånne viktorianske dekorelementer på takryggen, det er fint  se på. Og måkene setter seg ikke der.


Janssens drivhus er blant de mest solide på markedet, med kraftige aluminiumsprofiler. Det finnes mange flotte drivhus på markedet, men regelen er at jo billigere de er, jo spinklere er de også. Vi ville gjerne ha ett som var litt solid, derfor falt valget på dette. Det kommer standard med tre lufteluker i taket. Det er litt snaut, det er bedre med fire. Ellers kan du velge et lamellvindu som hjelper til med luftingen. For drivhuseffekten er høyst reell; det blir ordentlig varmt der inne. Så i tillegg til lufting, har vi skyggegardiner eller skyggenett i taket inne. Det gir litt skygge, og hindrer at plantene blir brent.


Drivhuset brukes både som utestue og drivhus. Nå på sommeren er det selvsagt drivhusfunksjonen som er viktigst. Vi har valgt å dyrke alt i potter og bøtter, så gulvet er dekket med belegningsstein. Ellers er det en bred lav hylle der inne, og noen smalere hyller oppe på veggene. Innredningen ellers er et bord og et lite konsollbord. 14 kvadratmeter er ikke enormt, så det gjelder å prioritere plantene nå på sommeren. Det er agurker, tomater, paprika og chili som har fått plass i drivhuset i år.


Av hagestueelementer er det akkurat nå bare disse to kurvstolene og et lite rundt bord. Men det endrer seg i oktober når dyrkingssesongen er over. Da rydder vi ut alt sammen, vasker tak og vegger, og konverterer drivhuset til utestue. Så bruker vi det langt utover høsten, og fra tidlig på våren. Det er bare en 8-10 uker midt på vinteren at det ikke brukes så mye.Er det ellers noe du lurer på, eller har du lyst til å se det i virkeligheten, så er du hjertelig velkommen til oss på 1000 Åpne Hager søndag den 18. august fra kl 12-17. Er du virkelig interessert, skal du få en brosjyre også.

Sees vi 18. august?

3 kommentarer:

 1. Det ser helt fantastisk ut!
  Hva ligger ca. prisen på for et drivhus som dette? Jeg liker veldig godt hvordan dere har klart å kombinere drivhus med hagestue, inspirasjon til den dagen jeg selv har hage.

  SvarSlett
 2. Det er så fint, jeg kan godt forstå i er rigtig glade for det :)

  SvarSlett
 3. For et flott drivhus! Både lysthus og drivhus på en gang! Jeg har også drivhus, men bruker det kun til dyrking, har så mye tomater og annet at jeg ikke har plass til annet :-) Planen er å bygge en hagestue i forbindelse med verandaen...men det blir sikkert fyllt opp med en god del vekster der også, hi hi!
  Ser du du har flere spennende tomatsorter. Spennende å prøve ut nye, ikke sant? Neste år tror jeg ikke jeg får plass til annet enn tomater.. :-)
  Helene

  SvarSlett