Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

tirsdag 6. august 2013

Kan man ha hage på Røros?

Klart man kan det, men man må ta hensyn til klimaet. Vi har tilbragt noen dager på Røros. Det gjør vi ofte, og vi pleier å gå tur forbi en riktig fin hage. Til nå har det blitt med å strekke på halsen mens vi passerer stedet. Men så, via kjente, fikk vi anledning til å komme innenfor steingjerdene for å se.


For her på en voll rett utenfor Bergstaden har Tove Ødegård laget en lekker hage. Hun forteller at hagen befinner seg i sone 7 (hjemme er vi i sone 2). Det krever at man gjør en del grep for å få plantene til å trives (eller få dem til å overleve). Det gjelder å skape ly for nordavinden som kan bli temmelig intens (sammen med kulda). Det har Tove gjort ved å legge opp steingjerder og ha mesteparten av plantene på sørsiden av huset.


En god del er ettåringer. Men det var også et godt utvalg stauder, blant annet fredløs og storhjelm (som jeg har skrevet om tidligere). Tove har både blå og hvit storhjelm.


Noe av det som ellers preget hagen til Tove var at hun hadde mye pynt rundt om i blomsterbedene. Det synes vi var et artig påfunn som var veldig dekorativt. Her kommer noen bilder av dette.
Vel, det var tre eksempler fra en lang rekke pyntedingser. Sånne vil vi ha, også. Tove har også to drivhus. Det ene er konvertert til hagestue, mens det andre brukes til dyrking.


Til slutt tar vi med et bilde av Toves favoritt, som er øyeblomst. Den har hun i flere varianter.


Det var i det hele tatt et trivelig besøk hos en stor hageentusiast på fjellet.

Tusen takk for besøket!

3 kommentarer:

 1. Inspirerende å lese om den fine hagen på Røros. Bor selv i et område med sone 6. Og det ble en bratt læringskurve fra en som er vant til sone 2-3. Men veldig gøy er det når en får det til.

  SvarSlett
 2. Jeg kom bare lige fobi.
  Tak for dit fine indlæg.
  Ha´ en dejlig dag.

  SvarSlett
 3. Flott hage, kjekt at dere fikk ta en tur inn i den :)

  SvarSlett