Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

lørdag 24. august 2013

Kjenner du til knutekål?

Knutekål er en artig grønnsak som vi har i kjøkkenhagen for første gang i år. Sånn ser den ut:


Knutekålen har en litt spesiell voksemåte, den danner knoll på selve stengelen, litt opp fra bakken. Knollen begynner nesten som en fortykkning på stengelen, som utvikler seg til en kulerund knoll med diameter 10-12 cm. Her kan du se hvordan det begynner (øverst) og en knoll som begynner å bli rund (nederst).


Vi bruker knutekål rå i salater, og som andre rotgrønnsaker ellers. Vi lager f eks ovnstekt kylling som vi legger oppå poteter, persillerot, pastinakk, gulrot, og altså knutekål.

Vel bekomme!

4 kommentarer:

 1. Knutekål er kjempegodt!
  Jeg får den imidlertid ikke alltid til...
  Noen år vil den ikke vokse noe særlig så jeg gjør nok noe feil.
  Dine ser veldig fine ut:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Jeg ser av fruens notater at hun sådde knutekål inne i mars. De ble det ikke noe greie på. Derfor sådde hun nye direkte på vokseplassen i mai en gang, og de har kommet fint. Det stedet de står er et av de beste stedene i kjøkkenhagen, for de står 1,5m rett sør for drivhuset, i mer eller mindre full sol, og ly mot nord og øst. Jeg vet ikke om det har så mye å si, men sånn står de altså.
   Du ser på bladene at det er flere enn oss som er glad i dem. Vi vet ikke riktig hva det er som spiser av bladene, men det ser ikke ut til å hemme kålveksten. Derfor gjør vi ikke noe med det. Lykke til med neste forsøk!

   Slett
 2. Økologiske selvdyrket knutekåle har vært en hitt som møtesnacks hos oss på Geitmyra matkultusenter i år.

  Det kan være en fordel å forkultivere knutekålen om det er fare for med mye skadedyr, om det er litt størrelse på den når den plantes ut klarer den seg bedre mot sommerfugllarver, kålmøll og andre som også syns den smaker deilig.

  Men det er jo fint med knutekålen at den stort sett klarer seg bra selv om den får hullete blader. På Geitmyra matkultursenter for barn har vi dyrket knutekålene under fiberduk i år, og de er mye større en de som startet livet i friluft. Men det kan også være fordi de stod for lenge i pottene sine før de ble plantet ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så artig å høre litt fra Geitmyra matkultursenter! Vi har også noe fiberduk og en sånn liten halvmeter høy plast-tunell. Men jeg husker ikke om vi brukte noe av det på knutekålen. Uansett så er det viktig å beskytte dem når de er unge.

   Slett