Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

onsdag 25. september 2013

Prosjektevaluering: Blomsterenga

Så var det dette prosjektet med sommereng, eller blomstereng i hagen. I utgangspunktet var dette for å slippe til noen prestekrager som vi har ved bålplassen. Det har vært diskusjon nesten hvert år om hvor tidlig og hvor mye prestekragene skulle underlegges gressklipperens ivrige kniver. I år vant fruen fram med sitt syn at det ville være fint om vi lot dem stå i fred en stund. Da bestemte vi oss for at vi like godt kunne sette av et litt større område til eng. Jeg har ikke målt området nøye, men jeg kan tenke meg at det dreier seg om ca 70 kvadratmeter. På det første bildet, som er tatt midt i juli, kan du se hvor fint det ble.


Prestekragene kom fint, og blomstret i lange tider. Det kom også noen andre blomster, og en god del gress ble til høye lilla aks. Vi plantet også noen få nye planter. Det var riktig fint.

Noe av utfordringen når man vil omskape gressplen til eng, er at gresset normalt ikke gir seg uten sverdslag. Gresset overskygger lett den typen planter som normalt vil finnes i en blomstereng. Forståsegpåere vil derfor normalt anbefale at man starter med å fjerne gresset helt. Det gjorde ikke vi. Vi bare lot det gro. Og det fungerte fint en lang stund. Men, så måtte vi jo slå enga (en eng vil jo normalt bli slått for å bruke gresset til for, ikke sant?). Resultatet av slåtten ser du på dette bildet fra litt senere i juli:


Etter at den ble slått har enga egentlig bare vært et område med litt for langt gress. Det kom ikke noe særlig flere blomster heller. Dermed sank attraksjonsverdien til området flere hakk. Det siste bildet er tatt nå, og som du ser så er det fremdeles bare et litt rufsete område med høyt gress. Jeg har ikke vært utpå der med gressklipperen mer enn den ene gangen.Spørsmålet blir jo da om vi skal gjenta øvelsen til neste år. Det tror jeg nok vi skal, for det var veldig fint helt til vi klipte der. OK, kanskje vi skal vente litt lenger neste år før vi klipper. Hva synes du, er det greit å ha et sånt litt rufsete område midt i hagen? Ville du hatt det sånn?

Ha en OK onsdag i hagen!

2 kommentarer:

  1. Hm, hva med å så inn flere arter som vil gi blomstring også etter slått? Var plenen gjødslet fra før? Gresset vil kanskje måtte gi seg etterhvert som næringa blir brukt opp. Jeg hadde nok ikke gitt opp riktig ennå.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det går sikkert an. Vi har satt inn et par gresstuster og noen branngule svever fra en lokal veikant. Vi får se til neste år om det kommer noe mer.

      Slett