Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

onsdag 9. oktober 2013

Prosjektevaluering: Kompostbinger

Før vi bygde drivhus i 2009, hadde vi åpne komposthauger i hagen. Men så satte snegleinvasjonen en foreløpig stopp for det (pluss at drivhuset står der hvor komposthaugene lå). Men, i forbindelse med at vi utvidet kjøkkenhagen, så bestemte vi oss for å gjøre et nytt forsøk. Vi satt av plassen i sørenden av kjøkkenhagen, ut mot tomtegrensen, under noen busker. Her kan du se en tegning av hvordan jeg tenkte meg at kjøkkenhagen med nye kompostbinger kunne se ut.


Akkurat som på tegningen ble det naturligvis ikke. Bingene ble redusert fra tre til to, og flyttet opp i hjørnet av tomta (ett "hakk" opp på tegningen). Og så ble de firkantet, ikke avrundet. Dette har jeg skrevet om flere ganger før, men det var altså for å få glede av den lange grusgangen tvers igjennom kjøkkenhagen (den ble smalere enn på tegningen). Ja ja, nok om det. Bingene ble bygget så godt jeg kunne klare, med støpt sokkel og murte sider. Sånn ble de seende ut:


Det er vel egentlig litt tidlig å evaluere selve komposteringen, for det tar jo litt tid. Men alt tyder på at det fungerer fint. Vi hiver stadig i mengder av vanlig hageavfall, og det er ofte topp på den ene bingen. Så går det noen dager, og det synker sammen sånn at det blir plass til enda mer. Vi passer på å ikke legge i altfor grovt materiale (kvister og lignende), da det tar altfor lang tid. Det meste av matavfall går i en annen (varm-) kompostbinge. Mye kvist gjør det også vanskeligere å vende om på komposten. Vi prøver å snu litt på den med et greip med ujevne mellomrom. Den blir fort litt tørr, så det gjelder å huske på å vanne litt også.


I går tømte vi (fruen; jeg satt og så på) det ene løpet i varmkomposten. Det ser veldig lovende ut. Denne kompostjorda skal nå få ligge ute til ettermodning over vinteren. Vi satser på at komposten fra utebingene blir like fin. Det blir spennende å se om og hvor lenge vi klarer å holde frosten unna bingene. Hvis de fryser, vil jo prosessen stoppe opp til de tiner igjen. Vi får se.

Ha en fin høstdag!

2 kommentarer:

 1. Veldig flott prosjekt Bjarne! De kompostbingene skulle jeg hatt i min egen hage. Der har jeg bare spikret sammen noen pallekarmer i firkanter, altså ikke særlig estetisk.
  Da er det mer stil på deres! :-)
  Ha en fortsatt fin dag.
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Stein. Vi har ikke så stor plass, så da må ting nesten se litt ordentig ut. Jeg skulle gjerne hatt to-tre ganger så stor tomt. Da kunne vi hatt et område som var et rent arbeidsområde eller et hageverksted om du vil. Så kunne vi hatt komposten der.
   Men Stein, du er jo ikke helt fremmed for muring og støping du? Hadde ikke kompostbinger vært et passende prosjekt for neste sommer, da?

   Slett