Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

søndag 6. oktober 2013

Vi har vært på høstferie, vi

Fraværet fra bloggen skyldes at vi har vært på høstferie. På Røros. Røros er et interessant sted, og jeg vil gjerne vise deg noen bilder fra en av gruvene som byen er kjent for. Du kan forresten besøke en gruve som er åpen for folk, dvs at du kan komme ned i selve gruva og se hvordan de hadde det der nede. Det er Olavsgruva som ligger et stykke vest for byen. Men nå skal vi til gruva Christianus Sextus som er en del av det store Nordgruvefeltet. De andre gruvene i dette feltet er Mugg-gruva, Arvedalens gruve, Rødalen gruve, Lergruvbakken og Kongens gruve.


Alle disse gruvene er tilgjengelige, i alle fall om du gidder å gå litt. Sextus (blant venner) er i alle fall enkel å komme til, og her ser du gruveanlegget i enden av grusveien. Det har vært drift i denne gruva fra sekstenhundretallet og periodevis fram til omtrent hundre år siden.


Johan Falkberget skrev som du sikkert vet et eget romanverk om denne gruva, det anbefaler jeg deg å lese. Falkbergets hjem Ratvolden ligger forøvrig nede i dalen rett over åsen øst for denne gruva. I en periode gikk det til og med en egen jernbane fra Orvsjøen og ned til Rugldalen hvor den møtte Rørosbanen (Arvedalslina het den).


Det som dominerer området idag, er dette anlegget for å laste kobbermalm på en taubane. Det du ser på bildet er selve taubaneterminalen, med jernbaneskinner fra gruva til venstre i bildet.


Malmen ble tømt ned i disse store lagerbeholderne med skrå bunn, og lastet ombord i taubanevogner, for videre transport bort til Arvedalslina. De historiene som man kan lese om i Falkbergets romaner om An-Magritt er fra tiden før denne transportmetoden. An-Magritt kjørte jo malm med okse og slede nordover Orvsjøen til smeltehytta, ikke på Røros, men i Ålen som ligger noen mil nord for Røros.


Gruveinngangene i området er gravd igjen og dekket til, så folk ikke roter seg inn i gruvene, og de er dermed ikke alltid så lette å få øye på. Disse konstruksjonene som du ser her er pumper til å pumpe vann ut av gruvene (tror jeg). Selv om disse gruvene ligger ganske høyt til fjells, så var det et problem at de ble fylt med vann. Derfor pumper, altså.


Pumpene og annet tungt maskineri ble drevet av hester. De holdt til i denne stallen, som er restaurert de siste årene. I det hele tatt så var det ganske mange bygninger i på alle gruvestedene. De er stort sett borte nå. De som står igjen er sånne steinbygninger som denne stallen, eller helt spesialiserte reisverkbygninger som taubaneterminalen. De laftede bygningene er flyttet. Det er jo en av de store fordelene med et laftet hus, at det kan flyttes. Dermed kunne gruveselskapet selge bygningene etterhvert som de ikke hadde bruk for dem lenger. Så fikk bygningene et nytt liv et annet sted, som hytte, garasje, høyløe eller noe annet.


Ta deg en tur til Røros, så kan du besøke disse stedene selv!

Ha en fin høstuke!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar