Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

søndag 3. november 2013

Mere øl

Jada, vi brygger mer øl. Med mitt bryggeutstyr så blir det ca 25 liter hver gang, så det kan jo ikke vare så lenge mellom hver gang det brygges mere øl. Denne gangen hadde jeg selskap av min sønn Eirik som er fotograf og journalist (og redaktør for Skiinfo.no) så han har tatt alle bildene.


Vi lager et brygg med Pale Ale. Første steg er å varme opp vann til ca 75 grader. Så har vi malt i vannet. Meget enkelt sagt så brygges øl på følgende måte: Man lar malten trekke i varmt vann i en og en halv time. Man koker så væsken (som nå kalles mesk) sammen med humle i en time. Væsken (som i mellomtiden har endret navn til vørter) kjøles ned og det tilsettes gjær. Så får det stå å gjære i fra to til tre uker, før det tappes på flaske. Stort vanskeligere enn det er det egentlig ikke.


Maltens rolle er å avgi sukker (pluss farge og litt smak) til ølet. Derfor skyller vi gjennom mesken flere ganger for å frigjøre mest mulig sukkerstoffer. Omtrent som du trekker i en tepose for å få mest mulig ut av den.Malten befinner seg i et eget sil-kar inni beholderen. Før mesken settes på koking må dette karet ut, og væsken må dryppe ferdig. Selv men mitt beskjedne bryggeutstyr så går det med 7 kilo (tørr) malt for hvert brygg. Så denne beholderen er ganske tung når malten er helt våt.Så skal det kokes. Da tilsettes humle, som gir ølet den karakteristiske bitre smaken. Jeg bruker gjerne humle i pelletsform som er lettere å dosere enn humleblomster. Etter kokingen må vørteren kjøles ned så raskt som mulig, for å minske muligheten for forurensning. Til det brukes en kjølespiral av aluminium. Hvis du ser skikkelig nøye etter på bildet over, så kan du ane spiralen i vørteren. Kjølevannet kommer fra hageslangen.


Siste steg på bryggedagen er å tappe vørteren i et stort gjæringskar og tilsette gjær. Så er det bare å vente. Og den som venter på noe godt venter som kjent ikke forgjeves. To tre uker nå, så skal det tappes på flaske. Og to tre uker etter det igjen.. Du skal ikke være altfor utålmodig, altså.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar