Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

mandag 20. januar 2014

Brygge øl, bake brød

Jeg kom over en oppskrift på brød med mask som fibertilsetning. Mask er den malten (knuste korn) som du har brukt til å brygge øl av, altså et restprodukt fra ølbryggingen. Det går vanligvis rett i komposten, men i alle fall en liten del av det kan man bruke i brøddeigen. Man bruker også søtvørter; det er det som skal bli øl, men før gjæringen. Altså ugjæret øl. Man kan sikkert erstatte det med ferdig øl også. Dette er oppskriften:

4,5 dl vørter
5 dl utvasket mask
3 dl grovt rugmel
12 dl hvetemel
1/2 dl honning eller sirup
50 g gjær
2 ts salt

Vørteren varmes opp til 37 grader, og gjæret blandes inn. Bakes ellers på vanlig måte på 200 grader i 45 minutter. Brødet er altså et bonusprodukt etter ølbryggingen. Sist brygget jeg hveteøl, da er det halvparten byggmalt og halvparten hvetemalt (det normale er jo bare bygg). Det gir et lyst og mildt øl, som ikke er så bittert. Og hvetemalten kan gi noen interessante ekstrasmaker under gjæringen; visstnok kan man påtreffe både banan- og nelliksmak. Det blir spennende, men først var det altså dette brødet.


Og brødet ble bra, det. Noen ganger når jeg baker så faller brødet litt sammen når jeg setter det i ovnen; det skjedde denne gangen. Så brødet ble ikke allverdens høyt, men leg lover deg at det smaker godt!

Vel bekomme!
 
(-Takk)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar