Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

søndag 27. april 2014

Banan (fra Madeira)

Du lurer kanskje ikke egentlig på hvordan man dyrker bananer? I folkeopplysningens navn vil jeg allikevel prøve å beskrive hvordan det foregår, samt vise noen bilder. Fra Madeira, vettu.

Bananer vokser i store ranker på palmer. Og palmene finner du over alt, gjerne rett utenfor døra til hotellet.


Her ser du en bananranke. Jeg vet ikke helt om ranke er den rette betegnelsen, men det er i alle fall en lang stokk med bananklaser festet i ringer nedover.


Nederst finner du blomsten som er farget brun-lilla. Den ser du nærmere på dette bildet:


Bananene kan høstes når de er store nok, selv om de er grønne. De vil modnes gradvis etter hvert, i gamle dager var det litt av en kunst (og kjølemaskinistene var kunstnerne) å passe på at båtlastene med bananer var akkurat modne nok når de nådde bestemmelsesstedet.

Noen ganger kan det være nødvendig å beskytte bananene mot innsekter, det kan man gjøre ved å trekke en (blå) plastpose over dem på denne måten:


Når en bananpalme begynner å synge på siste verset, så setter den ett (noen ganger to) rotskudd ved siden av morpalmen. Dette skuddet lar man gro, for så å kutte ned den gamle palmen og la det nye skuddet overta. Det kan se sånn ut:


Ja, dette tenker jeg du synes var artig å få vite om..

Ha en super søndag i hagen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar