Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

torsdag 24. april 2014

Rapport fra Madeira

Ja, vi tilbragte altså påsken på Madeira i år. Jeg har lagt ut noen få bilder mens vi var der nede. Man kan legge ut blogginnlegg direkte fra telefonen, via en app. Men, enten så er det jeg som ikke helt behersker appen, eller så er det ganske begrenset hva man kan gjøre. Derfor kommer det nå et blogginnlegg som oppsummerer mye fra oppholdet.

Papegøyeblomst, symbol på Madeira
Det var selvsagt hageinteressen som bragte fruen og meg til øya. Det, pluss sterke anbefalinger fra kolleger som allerede hadde besøkt øya. Madeira er jo ellers en øy som innbyr til fysisk aktivitet. Det er et flott område for de som er glad i fotturer. Men du skal ikke være redd for hverken oppover eller nedoverbakker, for det er skikkelig bratt over alt. Mellom forstaden Monte og hovedstaden Funchal er det så bratt at man kan ta seg ned veiene med slede.

Sledeførere klar for tur
Om man ikke er så glad i bakker, kan man gå tur langs de mange vanningskanalene som finnes flere steder på øya. Det er disse som kalles for levadaer. Det er kanaler med vandrestier ved siden av. De går langs dalsidene, ut og inn blant hager, hus, jordbruksterrasser og noen ganger langs rene stup. Fruen og jeg er forsiktige, så vi holdt oss unna de bratteste stupene. Allikevel byr jo disse turene på både spektakulære utsyn og interessante innsyn direkte inn i folks grønnsakshager.
Levada
Hva er det som dukker opp rundt neste sving, eller hav er det som skjuler seg bak denne porten?


Jo, det er grønnsakshager i alle former og varianter. Nå i slutten av april var det bananer klare til høsting, og mange steder kunne vi se løk og purre som var klar. Potetene var i god gang; de høster visstnok poteter tre ganger i året.
Sukkerrør
Ellers var det alle vanlige grønnsaker; squash, meloner, bønner og noen beist av noen gulrøtter. I det hele tatt så blir mye mat servert med kokte grønnsaker som tilbehør. Akkurat det var kanskje ikke så veldig spennende. Nasjonalretten er ellers espada, en dyphavsfisk (hvitt kjøtt) som serveres med banan og gjerne annen fruktsaus, sammen med poteter og, ja, kokte grønnsaker.

Fiskemarkedet, de lange sorte er espada
Det var ellers ikke noe mangel på tilgang på fersk frukt og grønnsaker, og de har et fantastisk flott marked inne i Funchal.

Grønnsaksmarkedet
Den botaniske hagen, som ligger høyt oppe i lia over Funchal, er selvsagt verdt et besøk. Her er det samlet og ordnet mye av det som vokser på øya. Her er et par bilder:Siden Madeira ligger ute i havet langt fra fastlandet, så finnes det noen endemiske arter (som bare forekommer på stedet), f eks denne her som jeg ikke husker hva heter på norsk. På latin heter den Echium Candicans. Her er den avbildet sammen med en humle:


Noe av det man ellers legger merke til, er jo at planter som vi har i stua, eller i alle fall må passe svært godt på, ja de finner vi over alt på Madeira. Hibiscus som hekk, eller agapantus som veikantbeplantning. Eller høstlyng (Erica) så store som trær, gjerne 1000 meter over havet.

Men, jeg må avslutte. Det er altfor mye å skrive om i et blogginnlegg, så jeg anbefaler at du tar turen selv. Så kommer jeg tilbake med noen flere små drypp av Madeira i dagene framover.

Ha en fin dag!

2 kommentarer:

  1. Står på min liste over ønskereisemål den øya. Spørs bare om den gjør det for patriarken også...

    SvarSlett
    Svar
    1. He he, hvis patriarken er nølende, så får du underslå, eventuelt poengtere, hvor bratt det er der, alt etter hvor sprek han er...

      Slett