Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

søndag 11. mai 2014

Nye rosebuer

Jeg jobber på en videregående skole, jeg. Der har vi mekk-linje (eller teknisk og industriell produksjon (TIP) som linja egentlig heter). De har laget slike rosebuer for meg:


Det er ikke så lett å ta bilde av rosebuer før de er dekket av vekster. De er laget av vanlig 10 mm armeringsjern, som de har bøyd og sveiset på biter. Armeringsjern kjøper du i seks meter lengder, i 8, 10 eller 12 mm tykkelse. Her er det hele lengder som er bøyd på midten, slik at buene blir omtrent 125 cm brede. Da blir de passe høye også, etter at du har stukket dem godt ned i bakken (ca 40 cm).


Jeg synes det er fint med det rustne uttrykket, men om man ikke liker det så er det ikke noe i veien for å male buene. Grunne med Arcanol og male med Bengalakk eller Hammerite skulle bli bra.

Buene har jeg satt i kjøkkenhagen. Kan du se hvor de står?


Jeg er ikke sikker på hva jeg skal plante som skal vokse på dem, og er åpen for forslag. Vi tenker kanskje klokkeranke, eller blomsterert, klematis, kaprifol, eller kanskje rett og slett en klatrerose. Du vil bli holdt oppdatert.

Hvis du ønsker deg slike buer, så kan du sikkert også ta kontakt med (avdelingslederen for) TIP-linja på en videregående skole i nærheten av deg.

Ha en fin dag i hagen!

5 kommentarer:

 1. God ide! Takk for tipset Bjarne.

  SvarSlett
 2. Sees bra ut. Hva med Schisandra som klater i dem? Fjellrank på norsk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Fjellranke, den er ukjent for meg. det må jeg undersøke, takk for tipset!

   Slett
 3. Så kjekt å få 'spesiallaget' spaljé!
  Jeg har bl.a flere kaprifoler i hagen, og särlig liker 'Belgica'! Den vokser fort, og får herlige, duftende tofargede blomster.
  Eller hvorfor ikke kombinere med to ulike katrevekster som blomstrer på litt ulik tid? Denne blomstrer utpå sommeren.
  Jeg har så lyst på en klematis 'Rubens'. Denne vokser visstnok noe helt enormt, og blomstrer tidlig på sommeren.
  Lykke til =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for gode tips, Ingrid. Vi har også en kaprifol på enn annen rosebue i hagen; den er fin. Men det ser ut som det heller mot klokkeranke her i kjøkkenhagen.

   Slett