Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

torsdag 2. oktober 2014

Har du lyst på en bjesk?

Bjesk vettu, det er en spesialitet her på Nord-Jylland hvor fruen og jeg oppholder oss for tiden. Bjesk (bitter, besk) er det lokale navnet de bruker på brennevin som er krydret med urter. Og det er altså en lang tradisjon her i området. Faktisk så lang at den for lengst har havnet på museum.


Hirtshals Museum er et lite by-museum som er viet fiske og handel med Sørnorge, men aller mest er det viet til produksjon av bjesk. De har et lite kjøkken, og der regjerer Bente Bertelsen. Hun forvalter tradisjonene og oppskriftene etter Signe Hansen som var en legendarisk bjeskbrygger fra Hirtshals.


Bente har full oversikt over hvordan dette skal gjøres, og deler mer enn gjerne med seg av kunnskapene sine. Og om du skulle glemme noe, så kan du kjøpe bøker og hefter om emnet. Ute i hagen har de naturligvis urtebed med mange av de urtene de bruker, selv om det beste skal være å plukke dem ville ute i klitterne.


Ikke nok med det, men de selger også bjesk laget ved museet. Det hadde vært noe for norske museer.. For å få med noe bjesk hjem fra museet må man først gå på butikken og kjøpe en flaske nøytralt brennevin. Den tar man med seg til Bente, som heller av en tiendel av flaska og fyller opp med essens (urteuttrekk) som hun har laget, limer på en ny etikett på flaska, og vips så har man en flaske bjesk.


Enkelt og greit, altså. Det koster ikke noe heller, det er inkludert i inngangsbilletten.

Eh... skål!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar