Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

tirsdag 21. oktober 2014

Reisetips i Danmark

Sist fruen og jeg var i Danmark, så besøkte vi Sjelland. Siden vi ikke var på det "hjemlige" Nord-Jylland, måtte vi ta inn på et b&b for overnatting. Valget falt på BB Lighthouse rett utenfor Gilleleje. Det er et sted jeg ikke nøler med å anbefale videre.


Stedet holder til i fyrmesterboligen til et gammelt fyrtårn rett øst for Gilleleje, i Nakkehoved Østre Fyr. Selve fyret er nedlagt, men er en del av et lokalt fyr-museum. Sammen med det vestre fyret (200 meter lenger vest) som fremdeles er i bruk.

Bilde fra hjemmesiden
Det er et veldig hyggelig lite overnattingssted, med bare to rom. Etterhvert må jeg si at fruen og jeg foretrekker denne typen overnatting når vi er ute og reiser. Det er alltid hyggeligere enn hoteller. Mer personlig service, hyggelige vertskap og mer karakter over rommene.


Rommene er innredet lyst og lett, med en del detaljer fra det maritime. For eksempel denne dørstopperen, som er et kompass i en liten kasse.
Dette stedet hadde også en hyggelig hage, som gjester er velkommen til å benytte. Herfra kan man blant annet nyte utsikten over Kattegat over mot Sverige.


Frokosten vi ble servert var god nok for kongelige, for akkurat mens vi skulle reise vår vei og stod og pratet litt med verten Karsten, så fortalte han at en fyrmester tidlig på attenhundretallet var personlig venn med kongen, og at kongen ved flere anledninger hadde overnattet på fyret. Vi gjetter at han sov i samme rom som oss... Fyrmesteren hadde til og med anlagt en større hage, til kongens forlystelse. Det var ikke mange spor igjen etter den hagen nå, men Karsten viste oss denne tegningen som viser hagen slik den så ut i 1833. Hagen var ca 100 ganger 200 meter, du ser fyrmesterboligen oppe til høyre og hagen nedenfor. Flott anlegg, med hagedam og greier.


Kartet er altså fra 1833, og vi kan tydelig se at hagen har engelsk inspirasjon med dam og stier som snor seg rundt i anlegget. De snorrette linjene er kjøkkenhagen; der må det være orden.

Artig, ikke sant?


3 kommentarer:

  1. Ser superhyggelig ut der. Takk for tips. Har de eget nettsted?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja Elisabeth, det er et veldig hyggelig sted. Her er hjemmesiden: http://www.bblighthouse.dk/

      Slett