Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

fredag 13. februar 2015

Jordfabrikk -grønn lykke. Eh..?

Fruen og jeg ble invitert til å besøke fabrikken til Hasselfors Garden hvor de blander og pakker ymse jordprodukter som vi alle kan kjøpe sekkevis i hagesentrene. Så nysgjerrige som vi er, så lot vi ikke denne sjansen gå fra oss. Hvis du lurer på hvordan de gjør det, hvordan jorda kommer seg fra naturen og opp i sekken, så les gjerne videre.


Fabrikken ligger (selvsagt) i utkanten av en enorm torvmyr. Du vet sikkert at hovedbestanddelen av sekkejord er nettopp torv. Denne torva blir da "høstet" fra torvmyra ved hjelp av maskiner (nei, det er ingen som står med spade og spar torv). Torva blir så renset for stubber og annet kvas som ikke får være med videre; i denne maskinen:


De sorterer torva etter hvor dypt de må i myra for å hente den. Den lysere brune er øverst, og den mørkere nesten svarte er gravtorv som finnes dypere i myra.


Neste skritt er å laste torv inn i noen store kar eller lommer inn i fabrikken. Brun i den ene, og sort i den andre.


Det skal mer til enn bare brun og svart torv, og inne i fabrikken finnes det en ytterligere en rekke store og små kar for å tilsette leire, gjødsel, sand, leca eller det som skal til for de forskjellige produktene de lager.Under alle karene løper det et bredt transportbånd som tar med seg det som utgjør blandingen. litt fra hvert kar. Dette havner i første omgang i en diger trommel, som blander alle ingrediensene sammen til en jevn masse. Nesten som en kjøkkenmaskin eller kanskje en sementblander. Uten vann da, men det skjønte du sikkert.

Etter trommelen, som jeg av en eller annen grunn ikke tok bilde av, går transportbåndet videre til den store pakkemaskinen.


Her kommer jorda inn på toppen. Maskinen bretter og sveiser plastposer fra en rull med plast, og fyller opp de enkelte sekkene med så mye som de skal ha.Når de akkurat er fylt opp, er sekkene ganske voluminøse, og de blir derfor noe komprimert før de blir pakket på paller for å sendes ut til hagesentrene og til slutt hjem i hagen til deg.


Det står på sekkene at det er 40 liter, og med et såpass diffust materiale som torvjord kan jo det virke litt problematisk. Og det er det også, for det er jo ikke 40 liter etter at det er komprimert. Men dette virket de veldig fokusert på; ingen (hverken leverandør eller kunde) er jo interessert i at volumet avviker noe særlig. Produktene blir også testet i laboratorium for å sikre at de er i henhold til oppskriften.

Etter pakking er det ut på det store utendørs lageret. Fruen og jeg takker vår flinke, tålmodige og hyggelige omviser Petter.


Ok, det er nå sånn det er med den saken. Når man står inne i en sånn fabrikk, er det fort gjort å henge seg opp i tekniske detaljer og alskens spissfindigheter. Og glemme hva som kommer ut av dette i andre enden, hjemme hos deg i hagen din. Hva betyr det for oss hagegnomer (da inkluderer jeg deg også) at noen står og klør seg i hodet inne i en sånn fabrikk?

Hva det betyr for oss, synes jeg kommer fram i det neste fotografiet, der fruen så vidt får være med på bildet. Blid og fornøyd i den fine gule besøksvesten sin.


Takk for idag, og god helg!

4 kommentarer:

 1. Jeg har faktisk ikke tenkt over hvordan blomsterjord blir produsert. Dette var interressant å se!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja ikke sant, jeg synes også det er kjempeartig å se sånne ting. Sånt som vi alle bruker men ikke tenker over hvordan blir laget.

   Slett
 2. Interessant ja. Torvjorda er det vel ikke noe særlig ugrasfrø i så da trenger de vel ikke tenke på det. Ellers er ikke vi forbrukere bestandig like glade for jord med mye torv i. Man burde selvsagt ordne seg jord selv, men det er jo mer lettvint å kjøpe en sekk selv om du må solde jorda eller i det minste plukke ut det grøvste.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, disse fabrikkene leverer jo også flere kvaliteter. Generelt er det vel sånn at jo mer du betaler, jo bedre kvalitet får du. Og det er jo veldig enkelt, og deilig å jobbe med disse produktene. I kombinasjon med egen hjemmelaget kompost så kan det vel ikke bli så veldig feil.

   Slett