Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

torsdag 26. februar 2015

Lyst på noen tips om økologisk dyrking?

Fruen har laget en liste på bloggen sin med noen tips til hva vi gjør for å holde hagen vår noenlunde økologisk. Fruens liste ser sånn ut:
 1. Bruker økologisk jord
 2. Bruker økologisk gjødsel. Hønsegjødsel, neslevann, Biobact. mm
 3. Bruker aldri gift. 
 4. Skyller bort bladlus, eller klemmer dem vekk med hendene.
 5. Dusjer med hvitløksvann, chilivann, neslevann, grønnsåpevann
 6. Dyrker blomster som tiltrekker bier og humler
 7. Mater fugler hele vinteren, slik at de bor i hagen vår, og forsyner seg av innsekter på sommren.
 8. Har steder i hagen der pinnsvin kan gjemme seg.
 9. Forsøker å holde det luftig og ryddig i drivhuset
 10. Bruker plenklipp til jorddekke i kjøkkenhagen.
 11. Ettersår med grønngjødselplanter etterhvert som felter i kjøkkenhagen blir bare.
 12. Lager kompost
 13. Varmkompostering av kjøkkenavfall
Jeg hadde lyst til å dele den lista også med dere, mine kjære lesere. Så ville jeg også gjerne utdype et par av punktene. Denne gangen blir det litt om kompostering. Vi har to kompoststeder i hagen. Det er ett sted med to vanlige (kald-)kompostbinger, og så har vi en nyanskaffet varmkompostbinge. Først to bilder av den "vanlige" komposten:
I disse kompostbingene legger vi alt avfall fra hagen, alt vi klipper ned, alt vi luker fra kjøkkenhagen og andre steder, ja, i det hele tatt. Vi har en sånn kompostkvern som vi bruker på det aller groveste materialet, ellers går det aller meste rett i bingen. Og det er effektivt, vi fyller gjerne en binge av gangen, og den er overfylt flere ganger i løpet av sesongen. Men, materialet synker veldig fort sammen, slik at det blir plass til mer.

Jeg kan ikke si at vi er så veldig nøye med komposten, sånn i forhold til å passe på den. OK, vi vender på den en gang i blant, og vi passer på at det ikke blir for tørt oppi der. Da er mye gjort. Etter en sesong, en vinter og litt ut på våren, kan vi ta ut flott kompost til bruk rundt omkring i hagen. Om det kommer snegler i komposten? Ja, men ikke så galt som man kanskje skulle tro.

Så er det varmkomposten. Der har vi akkurat anskaffet en ny en etter at den gamle som vi har hatt i maaange år nå blir pensjonert. Her er bilder av den nye:Den skal få en fin plass etter hvert. Her er den plassert i snøen, stakkar. Dette er et lukket system, så her komposterer vi matavfall fra kjøkkenet, altså rester fra matlagingen, og ting som ellers ville blitt kastet i matavfallet. Dette gjør at vi nå kan si opp matavfallhentingen fra avfallselskapet. Nesten alt går i bingen, men ikke bein (kjøttbein og fuglebein). Og ikke så mye papir. Men eggeskall går bra, og siden det er et lukket system, kan vi også kompostere matrester som er kokt. For at komposteringsprosessen skal rusle og gå, må vi også bruke en del kompoststrø. Dette har vi tro på, så vi gleder oss til resultatet. Vi har hatt stor glede av den pensjonerte kompostbingen, og dette blir sikkert like bra.

Ja ja, det får være bra for idag. Kanskje jeg kommer tilbake til noen av de andre punktene i fruens liste ved en senere anledning.

Ha en fin kveld!

1 kommentar:

 1. Takk for tips! Har egentlig aldri tenkt over det med fuglene...

  SvarSlett