Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

torsdag 5. mars 2015

Enda litt mer om økologisk dyrking

Denne gangen tenkte jeg å fortelle litt om hva fruen og jeg gjør for å bekjempe uønskede insekter i hagen. Fruen skriver i lista si at vi fjerner f eks bladlus manuelt. Det vil si at vi gnir dem av plantene med fingrene. Vi har også hørt et råd om at man kan surre tosidig tape rundt fingrene og så plukke lus på den måten. Eller man kan spyle dem av. Plukke lus med fingrene er det mest effektive, men kanskje noen vil oppfatte det som "grisete". Da finnes det alternativer.


Man kan spraye lus med grønnsåpevann (en dasj grønnsåpe i en sprayflaske med vann). Lusene vil da bli dekket av et tynt lag grønnsåpe, og da dør de. Etter hva jeg har hørt, så puster lus gjennom "skallet". Hvis skallet blir dekket av grønnsåpe, får de ikke puste. Er det riktig, tro?


Man kan også spraye med uttrekk av chili og/eller hvitløk. Insekter er visstnok ikke like glade i chili og hvitløk som vi er. Uttrekket lager man ved å koke opp en liten mengde vann (en liter) og la chili (hakket) og/eller hvitløk (eh.. hakket) trekke i vannet. Eventuelt koke sammen med vannet. Dette uttrekket kan man senere blande ut med vann og spraye på plantene sine.

Ingen av disse remediene virker så bra som den giften man får kjøpt i hagesenteret, men hele poenget her er jo å unngå giftbruk, ikke sant?


Jeg nevner også en mulighet til, det er å lage et tilsvarende uttrekk, bare at man bruker snus (-tobakk) i stedet for chili eller hvitløk. Bruk av nikotin som insektsbekjempingsmiddel er nok ikke helt innafor hvis vi skal tenke økologisk, selv om tobakksplanten er "naturlig". Tobakk er jo en solana-plante, og dermed beslektet med tomater og poteter og veldig mye annet i hagen. I USA er tobakk ikke tillatt som bekjempingsmiddel i organisk landbruk. Jeg vet ikke egentlig hva vi mener om dette i Norge, men jeg gjetter at det ikke er helt innafor. Syntetisk nikotin, såkalte neonikotinoider, er i alle fall ut.

Fruen og jeg har brukt litt snusvann tidligere, men det er altså nå til vurdering.


Til slutt vil jeg gi deg et tips om noe lignende som du kan gjøre for å lage din egen gjødning. Det er å lage neslevann. Det gjør du sånn: Du fyller en bøtte med vann, stapper masse brennenesle oppi, og lar den stå noen dager (ute). Det utvikles ganske raskt en særegen lukt fra "brygget". Så husk å la det stå ute. Så kan du helle av neslevannet, slenge restene i komposten, og du har en suveren gjødning som først og fremst er rik på nitrogen (som får plantene dine til å vokse fort). Tynn ut med vann (1-10) og vann plantene dine med det.

Ha en fin dag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar