Hagegnomen Bjarnes Hageblogg kan i noen tilfeller inneholde innlegg som er resultat av sponsing, eller noe som ligner på produktplassering. Normalt vil det fremgå av innlegget om så er tilfelle. This blog is about gardening, please use the Translate-button in the top right corner.

fredag 8. mai 2015

Lyst til å lage din egen hagejord?

Da trenger du et kompostsystem. Nå skal jeg fortelle litt om hvordan vi gjør det hjemme hos oss.


Vi har en kaldkompost, og en varmkompost. Kaldkomposten først; det er en vanlig hagekompostbinge, som du ser bilde av her. Den trenger ikke å være så avansert. Mange lager kompostbinger av noen gamle paller eller noe annet som de snekrer sammen. Du får også kjøpt enkle binger i metall fra hagesenteret.


I kaldkomposten går alt vanlig hageavfall, alle planterester fra kjøkkenhagen, og ellers alt rusk og rask. Kvister og slikt maler vi opp med en kompostkvern (vi kaller den makuleringsmaskinen..). Kvist tar lang tid å kompostere, så man bør ikke ha for mye av det. Som du ser av bildene så har vi en dobbel binge (kunne godt vært tredobbel). Da fyller vi opp en binge av gangen. Så bingen til venstre er den eldste; den har stått siden ifjor. Den til høyre regner vi med å fylle på i hele sommeren. Fyllet synker sammen etterhvert som prosessen går sin gang.

To viktige ting å huske på: Du må passe på at komposten ikke blir for tørr, altså må du vanne den. Ellers stopper prosessen opp. Og, du må ikke kaste matavfall som er kokt eller bearbeidet i denne komposten. Det kan tiltrekke seg rotter og slikt som vi ikke vil ha.


Hvis du vil kompostere matavfall, må du ha en varmkompost. Det er et lukket system, hvor beholderen gjerne også er isolert (derav navnet varmkompost). Vi har hatt en varmkompost i mange år, du ser bilde av den over her. Hvis du ser nøye etter, ser du at den begynner å bli så sliten at den snart faller fra hverandre. Så i år har den blitt avløst av en ny binge.Den kommer fra Hasselfors Garden (litt reklame tåler du vel; det finnes mange andre leverandører også). Den rommer 325 liter, og skulle være stor nok i massevis til vårt bruk. Den er isolert, og det er en temperaturmåler som viser hvordan det står til der inne.

Varmkompostbinger er ikke så utsatt for tørke, det er heller slik at de blir for fuktige. Det løser man ved å bruke en neve eller to med kompoststrø hver gang man fyller noe i den. Omtrent som man gjør på en utedo. Det finnes kompoststrø å få kjøpt, men man kan også lage det selv. F eks av tørre blader fra hagen. Hvis du er flink til å passe komposten, kan en sånn isolert binge godt gå gjennom hele vinteren.


Har du et sånt opplegg, så kan du om du vil produsere mye av den jorda du trenger i hagen selv. Kompost kan være ganske kraftige saker, i så fall bør du blande den ut litt. F eks med sand.

Komposten kan brukes til alt, i blomsterbedet, i potter, i kjøkkenhagen eller i drivhuset. Du velger selv.

God helg!

4 kommentarer:

 1. Supert forklart :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Jeg glemte å skrive at vi har tenkt å dyrke squash i den venstre komposten i sommer. Det er den velegnet til.

   Slett
 2. Veldig fin kompostordning. Har akkurat ryddet i min, har nok kastet altfor mye kvist i den, forstår at jeg må bli flinkere til å kverne. Har du ikke snegler i komposten din siden du kan dyrke squash i den?

  Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg. Joda, det er snegler. Men de er for det meste i den nyeste komposten. I den eldste er det ren jord, så der er de ikke. Når vi setter ut squashen der så kommer de sikkert dit også.

   Slett